HB Bouwtoelevering | Help

HB Software

Werken

Bij het starten van een offerte kan er eventueel eerst een werk worden aangemaakt.

Werking

Aanmaken Werk

Kies op het tabblad Home in de groep Nieuw de optie Nieuw.
Op het tabblad algemeen worden alle algemene gegevens over het werk ingevoerd. Vul minimaal de velden Naam, Locatie en vul zoveel mogelijk overige gegevens in, deze worden als defaults overgenomen verder in het werk

Partij toevoegen

Op het tabblad Partijen kunnen partijen aan het werk worden toegevoegd. Een partij is een contact met soort "Bedrijf". Klik op het pijltje bij nr. en selecteer een contact.
Binnen de partij kun je een contactpersoon toevoegen. Alle contactpersonen die bij deze partij horen worden getoond.

Artikelen toevoegen

Op het tabblad Regels kunnen worden de artikelen toegevoegd. Hierbij worden de velden (begin-, eind datum, verzendwijze) die ingevuld staan in het tabblad algemeen na enter automatisch overgenomen. In dit scherm wordt de verkoopprijs getoond vanuit de calculatie.
Selecteer het dossiertype en vervolgens een artikel. Vul zoveel mogelijk velden in.

Teksten toevoegen

Voeg nu de specifieke teksten toe voor de levering van dit artikel. Kies dossiertype leeg en klik vervolgens op het pijltje bij Artikel en selecteer een standaardtekst. De tekstuitbreidingen worden automatisch aan de regels toegevoegd.

Calculatie aanmaken

Als de artikelen zijn toegevoegd kunnen we de voorcalculatie aanmaken. Deze wordt meegenomen naar de offerte, leveringsafspraak en het dossier.
Selecteer de regel van het artikel en klik in het menu op Regel > Calculatie. Maak een calculatie versie en klik op OK. Klik in het nu geopendeKlik op het pijltje bij toeslag en selecteer een toeslag, de standaard toeslagen staan al ingevuld.
Vul de velden Leverancier (indien bekend), eenheid, Hoeveelheid en prijs. Voeg alle toeslagen in die betrekking hebben op dit artikel.
Voer de verkoopprijs in. Er kunnen per regel meerdere calculaties worden aangemaakt. In alle documenten kan er altijd van calculatie gewisseld worden met uitzondering van het dossier als deze reeds gefactureerd is.

Partij koppelen aan artikelen

De laatste stap voor we de offerte kunnen aanmaken is het aangeven welke partij wat geleverd wil hebben en hoeveel.
Selecteer de regel met het artikel en klik op Regel > Artikel per partij. Klik op het pijltje bij Nr. en selecteer een partij. Alleen de partijen de op dit werk zijn toegevoegd worden getoond.
Vul de het veld aantal.  De prijs wordt overgenomen vanuit calculatie, maar kan hier nog worden aangepast.

Offerte aanmaken

Zijn alle gegevens van het werk ingevuld, kunnen er vanuit het werk offertes aangermaakt worden. Zet hiervoor in de regels bij de de Partijen bij de gewenste klanten een vinkje in de kolom Aanaken offerte. Klik vervolgens in het lint op Verwerken, Aanmaken offertes.

Werk verloren, gewonnen

Indien het hele werk verloren is kunnen we het werk de status verloren geven. Alle offertes en taken worden dan afgesloten.
Vul op het tabblad Algemeen de Redencode en zet de Status van het werk op Verloren.

Indien het werk gewonnen is kunnen we de juiste offerte omzetten naar leveringsafspraak. De werking hiervan wordt omschreven in het hoofdstuk “werk Offerte . Alle overige offertes zullen dan de status “verloren” krijgen, alle taken die voor deze offertes open staan zullen worden afgesloten.

Zie ook

Werk offertes

©HB Software B.V.

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents